Etykiety

aromaterapia aronia astry Bałtyk bez lilak bluszczyk kurdybanek bocian boczniaki bratki brzozy byliny chryzantemy ciasto dyniowe ciekawe zestawiania roślin cukinia cukinie cynie czarna malwa decoupage dereń dom drzewa dynie dzika róża dzwonek skupiony ekologiczna uprawa fiołki floks gailardia głóg graby grudniowy ogród grusze grzyby herbaty herbaty kwiatowe irys syberyjski jabłonie jabłoń jałowiec jaśnie pańskie jesienny ogród jesień jeżówka purpurowa jeżyny jodła karczochy kasztanowiec zwyczajny kąpiel lecznicza konwalia majowa kosmos ( onętek siarkowy) kosmos (onętek) kosmosy kot krzewy kwiat głogu kwiat wiśni kwiaty kwiaty jednoroczne lato na wsi lawenda leszczyna letnie kwiaty lilia azjatycka lilia bulwkowata liliowce lipa listopad w ogrodzie liście łubin makrobiotyka maliny marcinki mieczyki Mierzeja Wiślana miodunka morze motyle murarka ogrodowa naparstnica nasturcje naturalne terapie rumianek nietypowa rabata ogród orliki osty owce wrzosówki owoce pachnące kompozycje papryka plaża podbiał pole pomidory powojnik prymulki przetacznik ożankowy przetwory przyroda rośliny róża pomarszczona róża zimą róże rudbekia rzeka sad sikorki słoneczna rabata słoneczniczek szorstkolistny styl życia szałwia ozdobna szczygły szron śliwy tawuła truskawki trzcina trzmiele trzmielina trzmielina pospolita warzywa warzywnik wieczornik damski wieś winorośl wiosenny ogród wiosna wiśnie wrześniowy Bałtyk wrzosy zagroda zdrowa żywność zielononóżki zimowy ogród zioła złocień maruna Zucchino flaminio zwierzęta żurawie

środa, 9 października 2013

Dynie :)

Cieszy mnie niezmiernie, że warzywa te przeżywają prawdziwy renesans. Coraz częściej goszczą na naszych stołach.Trzeba wiedzieć, że dynia ma bardzo mało kalorii (27 kcal w 100 g miąższu), szybko syci i dostarcza błonnika. Zawiera beta-karoten, chroniący przed wolnymi rodnikami. Ma sporo potasu oraz kwas foliowy. Pestki dyni mają wysoką zawartość cynku oraz lecytyny. Zwiększają przemianę materii oraz wpływają korzystnie na czynności mózgu.pestkach dyni znajduje się około 40% oleju, 0,7% soli mineralnych, ponad 1% błonnika. Są również białka, cukry, enzymy i żywice.  Znajdują się w nich także inne składniki mineralne, jak potas, wapń, fosfor, magnez. 

Poniżej moje dynie z tegorocznego zbioru.




W tym roku posadziłam następ. : Bambino Olbrzymia Melonowa , Golias Olbrzymia Pomarańczowa, Karowita, Sweet Damplind, Rouqe vit d Etampes, Ambar, Uchiki Kuri, Hokkaido i Piżmową ( która nie wzeszła zupełnie).
 Dynie sadzę wprost do gruntu zgodnie z zaleceniami na opakowaniach. Jak widzicie zaszalałam i bardzo się cieszę ze zbiorów. Chociaż były przyspieszone z racji przymrozków. Przemrożone dynie gorzej się przechowują. Dzięki różnorodności poznamy nowe smaki :)

Jesień za pasem i na szczęście październik znacznie cieplejszy i pogodniejszy od września. Trochę piękna z mojego ogrodu :)



Róża czeka na zbiór.


Głóg też jeszcze na drzewach.


Niektóre jabłka jeszcze dojrzewają.



Nawet przemarznięta cynia wygląda pięknie :)



Kasztanowiec w tym roku słabiej owocował, ale radość ze  zbierania kasztanów dla najmłodszych zawsze taka sama.


Pozostając w tonacji czerwieni - niezwykłej urody muchomorek :)

Dla Wszystkich, pogody i radości życzę na te jesienne dni.

26 komentarzy:

  1. Uwielbiam zupe z dyni,mniam. A Twoje dynie-piekne;) I inne jesienne przysmaki tez;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wczoraj robiłam zupę dyniową z imbirem, jest niezwykle rozgrzewająca :) Miło, że zajrzałaś do mnie :)

      Usuń
    2. Dyniowa z imbirem, rozmarzylam sie:) Jutro lece po podstawowy produkt;)

      Usuń
  2. U Ciebie jak zwykle pięknie! :)
    Jesień pełną parą.
    Moja ciocia prowadzi gospodarstwo rolne, więc ma całe pole dyni.
    Wczoraj była pierwsza zbiórka, ale tam są potężne te dynie, więc ledwo co potrafiłam unieść.
    Następnym razem cyknę kilka fotek.
    Te Twoje są urocze. W przyszłym roku posadzę u siebie kilka odmian.
    Pozdrawiam cieplutko,
    I.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Takie pole wielkich dyni, to musi być widok :)

      Usuń
  3. Też cieszy mnie fakt że dynie przeżywają swój renesans bo bardzo lubię te warzywa. Nie dość że są dobre to jeszcze pięknie dekorują . Piękne jesienne zdjęcia. Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dynie Ci pięknie obrodziły nie tylko w ilości, ale i w kolorach :). Pięknie wyglądają czerwone owoce, no i muchomor. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muchomor mnie zadziwił, zupełnie się go u siebie nie spodziewałam :)

      Usuń
  5. Przepiękne dynie.Zarówno kształty jak i kolory zachwycające.Muchomorki są bardzo urocze szkoda że nie można ich jeść.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dynie mi obrodziły, ale nie było łatwo najpierw nie wychodziły ( zbyt zimno).Potem zbyt sucho i musiałam latać i podlewać. Wreszcie przymrozki przyspieszyły zbiory :)

      Usuń
  6. Piękne dorodne dynie...Mam nadzieję, że też będę mieć w przyszłym roku..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Posadź koniecznie, może nie tyle od razu, ale chociaż dwie, trzy odmiany. Warto :)

      Usuń
  7. Moniko, z przyjemnością odwiedzam Twój ogród :)
    Dynie obrodziły Ci wspaniale - jakieś różnorodne kształty i kolory! Zastanawiam się nad ich posadzeniem w przyszłym roku - może uprawa się powiedzie? To chyba nieskomplikowane warzywo.
    Pozdrawiam znad talerza zupy-krem z dyni, z grzankami ziołowymi i prażonymi płatkami migdałowymi :)
    A.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi:) Zupa brzmi pysznie.Tak, dynie nie sprawiają problemu. Polecam :)

      Usuń
  8. Twoje dynie są wspaniałe. Fantastycznie obrodziły...
    Przyszły czasy, że dynie coraz częściej goszczą na naszych stołach...
    Nie mam aż tak dużo miejsca aby wysadzić dużo przeróżnych nasion.
    Swoje dynie już prawie przetworzyłam. Zrobiłam konfiturę z pomarańczami, w zalewie octowej z cynamonem, i startą, zamroziłam na zupy i racuszki...
    Przymrożona cyna wygląda prześlicznie.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepysznie brzmi, ja dopiero zaczynam przetwory z dyni :)

      Usuń

  9. Bardzo spodobał mi się Twój post o dyniach...
    Wybacz.
    Przed chwilą u siebie też opublikowałam.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne są Twoje dynie. Wyglądają jak z bajki. Te kolorki i kształty.
    Uprawa dyni jest niestety poza moimi możliwościami. Miejsca w ogródku wystarcza zaledwie na kilka podstawowych warzyw.

    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak, wymagają trochę miejsca, świetnie udają się na kompostowniku :) pozdrawiam ciepło

      Usuń
  11. Cóż za dyniowa różnorodność! Wyglądają prześlicznie i już sobie wyobrażam jakie pyszności z nich powstaną. Aż nabrałam ochoty żeby w przyszłym roku posiać dynie. Mój ogródek warzywny jest zbyt mały chociaż z roku na rok podkradam kolejne grządki na warzywka. Widzę, że w kolejce czekają kolejne smakowitości. Będzie pewnie konfitura z róży? Śliczne jesienne zdjęcia. Pozdrawiam Cię Moniko i życzę udanego weekendu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie konfitura, choć przy tym straszna dłubanina :) Płatki już ususzyłam latem .Jedna z moich dyń wyrosła sama na kompoście:) Dziękuję, miło, że wpadłaś Ewo :)

      Usuń
  12. Dyniowo u Ciebie i jesiennie, ma jednak czym się szczycić ta nasza Jesień oj ma - piekne oznaki jesieni , piekne pozdrawiam Dusia

    OdpowiedzUsuń
  13. Dynie obrodziły nadzwyczajnie, podoba mi się ich rozmaitość.
    Pozdrawiam serdecznie, będę do Ciebie zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jestem ciekawa, która będzie najsmaczniejsza? Zaszalałaś z odmianami!!!
    My zawsze jemy dynię na surowo z oliwą solą i pieprzem, polecam:))))

    OdpowiedzUsuń